Ballroom dansen leren

Allereerst wat is ballroom dansen?

Ballroom dansen is onderdeel van het stijldansen, dat grofweg uit twee dansstijlen bestaat, namelijk Ballroom en Latin American. Als je wedstrijden danst in beide stijlen, dan wordt het ‘Ten dance’ genoemd. Onder de Ballroom dansen vallen de Engelse Wals, Tango, Slow Fox, Weense wals en de Quick Step. Onder de Latin American dansen vallen de Chacha, Samba, Rumba, Paso Doble en de Jive. Stijldansen in wedstrijdverband kan ook uitgevoerd worden in teams; wordt formatiedansen genoemd.  

Veel dansers hebben het boek van Alex Moore. Dat boek beschrijft de techniek van de ballroom dansen. Echter net als een muzikant, zal je als danser veel uren moeten draaien om de techniek te beheersen. Vaak begint dit bij de basistechniek. En de basis is vaak het moeilijkst en saaist om te oefenen. Dansers kiezen daarom vaak voor privelessen.

Prive danslessen zijn geschikt voor iedereen die de techniek niet alleen wil begrijpen maar ook wil uitvoeren. Uitvoeren kost veel motivatie, de juiste oefening en focus. Alleen en samen met partner kan je soms tegen een muur lopen. Want je wil het ongrijpbare grijpen. heel herkenbaar, maar dat kan je juist tegenwerken.

Om het te doorbreken heb je soms een ‘kritische’ oog nodig. Een derde partij, die je kan vertellen in welke fase van ontwikkeling je bent. Een prive dansdocent helpt je je grenzen te verleggen en simpelweg datgene wat lastig lijkt, gewoon te doen. Of je nu alleen bent of met partner. Of je nu beginner of gevorderde bent.

De dansdocent helpt je met de juiste kennis en geeft je de tools om verder te groeien in het dansen. Doordat de docenten veel met je dansen tijdens de prive lessen, leer je ook sneller doordat je het juiste gevoel overneemt. Je denkt dat je het weet, maar in werkelijkheid is het altijd anders dan dat je denkt. Een meest gemaakte fout in ballroom dansen is dat de leider de armen wil gebruiken terwijl de kracht uit het onderstel moet komen.

Prive danslessen zijn altijd leerzaam en waardevol. Het heeft als doel je op een hoger niveau te tillen, zowel fysiek als mentaal. En dan bepaal jij zelf nog altijd het einddoel. Probeer eens een losse prive ballroom dansles en wil je diepgaan en dansen met veel begeleiding en kennis, check dan de abonnementen.

1 Ballroom prive danslessen per week

2 Ballroom prive danslessen per maand

3 Ballroom prive danslessen per seizoen mei t/m aug

4 Ballroom prive danslessen per seizoen sept t/m dec

5 Ballroom prive danslessen 10 keer        

6 Ballroom prive danslessen bruiloft

Heb je vragen, laat het weten via:  info@dansstudiotumult.nl

stijldansen priveles
ballroom priveles

BLOG_______________________DOE MEE AAN DE CONVERSATIE

Ballroom priveles De Amerikaanse Charleston

Ballroom priveles De dans de charleston heeft haar naam van Charleston, de stad in de VS in de staat South Carolina. In 1923 werd ‘t ritme van de charleston in de Verenigde Staten populair gemaakt in de gangbare dansmuziek dor een deuntje, dat werd geschreven door pianist/composeur James P. Johnson. Dat deuntje heette The Charleston. Het nummer werd intwikkeld in Runnin’ Wild, een show op Broadway. Het werd in de twintiger jaren van de vorige eeuw een grote hit. Het deuntje had tussen 1926 en 1927 haar hoogtepunt, hoewel Runnin’ Wild van 1923 tot 1924 liep. Ballroom priveles

Stijldansen ballroom dansen Hoe de charleston ontstond

Stijldansen ballroom dansen De  dans werd ontwikkeld in de VS in de Afro-Amerikaanse gemeenschappen. Tijdens de twintiger jaren van de afgelopen eeuw werd de dans een rage in de grotere, internationale gemeenschap. De charleston wordt ondanks haar Afro-Amerikaanse vooral met blanke ‘flappers’ en de speakeasy geassocieerd. Een flapper is een type Westerse, jonge vrouw, die graag korte rokken draagt, van jazz houdt, en niet altijd even netjes is. Speakeasy zijn plekken waar tijdens de Prohibition in de Verenigde Staten illegaal drank werd verkocht. De jonge Westerse vrouwen dansten samen of alleen als manier om de niet-drinkers, of de mensen die voor het drankverbod waren, belachelijk te maken. In die tijd zag men de charleston als provocatief en immoreel.

Basispassen

Waarschijnlijk stamt de dans af van de uitdagingsdansen die deel uitmaakten van de Afro-Amerikaanse juba, een dans. Maar vermoedelijk is de volgorde van danspassen die gebruikt werden in Runnin’ Wild verschenen nieuw verzonnen om zo publiek te kunnen aantrekken. De dans startte eerst met een simpele voettwist: de Jay-Bird. Toen de charleston zich had verspreid tot nabij Harlem, werd er een nieuwe versie van de danspas toegevoegd aan de charleston. De pas was een snelle schopstap. Men schopte de voeten, naar voor en naar achter, en vervolgens met een tap. Vermoedelijk zijn er meer veranderingen in de dans aangebracht voor deze het podium had bereikt. Howel de pas die bekend stond aals de Jay-Bird, en andere bepaalde volgorden van bewegingen Afro-Amerikaans waren, is er geen bewijs dat deze dans uitgevoerd zou zijn op de plantages. Stijldansen ballroom dansen

De dans werd populairder met het nummer The Charleston, maar de dans zelve werd in 1923 in Irving C. Miller’s Liza voor ‘t eerst geïntroduceerd. De beat, die zo kenmerkend is voor de charleston, hoorde Johnston voor ‘t eerst bij de havenarbeiders van Charleston. De beat, volgens sommigen hetzelfde als de Spaanse tinge en Habanera, bevat ‘t claveritme.

Ballroom dansschoenen Invloed van de charleston


Ballroom dansschoenen Deze dans is één van de dansen waar de jazzroots en lindyhop zich uit ontwikkelden rond 1930. Een wat andere vorm van de dans werd populair tussen 1930 en 1950. Deze  vorm wordt geassocieerd met lindyhop. In deze vorm van de dans paste men de jazztiming aan van de twintiger-jaren-charleston, om deze te laten passen bij de swingjazzmuziek van de dertiger en veertiger jaren van de afgelopen eeuw. Deze stijl van de dans heeft veel verschillende namen, hoewel de bekendste de swing(ing) charleston, 30’s of 40’s charleston, savoy charleston en lindy charleston zijn. In de swinging en 20’s charleston duurt de basispas act tellen, en danst men alleen of met partner.
Ballroom dansschoenen

Bent u geïnteresseerd in het dansen van de charleston in Amsterdam? Dan kunt u altijd verder kijken op de site voor meer info.

https://www.facebook.com/pages/category/Dance-Studio/Step-by-Step-194292880588805/

https://www.devosdancestudios.nl/dansles/stijldans/

https://www.google.nl/maps/search/dansscholen+holland/@52.364829,4.5994966,10z/data=!3m1!4b1

https://www.facebook.com/Salsa/